Duminică, 28 aprilie, este Duminica Floriilor, așa că, în rândul românilor, există mulți sărbătoriți. Pe lângă numele clasice, există și unele mai puțin știute ale căror onomastică este în această zi specială.
Duminica Floriilor este una specială pentru toți ortodocșii din România, dar mai ales pentru persoanele care au nume de flori. Aproape două milioane de români își sărbătoresc onomastica în ultima duminică dinaintea Paștelui.
Conform datelor furnizate de Direcția pentru Evidența Populației, a crescut numărul de români cu nume de floare. În 2019, peste 1,4 milioane de români și-au sărbătorit onomastica în duminica dinaintea Paștelui. În prezent, vorbim despre aproape două milioane. Cele mai multe persoane cu nume de floare sunt femei. Este vorba despre peste 1,2 milioane de persoane.
Citește și: SUPERSTIȚII LEGATE DE ZIUA DE DUMINICĂ. CE TREBUIE SĂ FACI CA SĂ-ȚI MEARGĂ BINE
Cele mai populare nume de flori de femei sunt Viorica, Delia, Florica, Florentina, Margareta și Lăcrămioara. În cazul bărbaților, există aproximativ 610 mii de români cu nume de floare. Cele mai populare nume sunt Viorel, Florin, Florian, Crin, Mărgărit, Bujor și Floricel.
În afară de numele des întâlnire prezentate mai sus, există și alte nume speciale, care se sârbătoresc în duminica Floriilor. Printre acestea se numără: Anemona, Brândușa, Codrina, Codruța, Crăița, Crenguța, Crina, Crinuța, Crizantema, Dalia, Dafina, Floarea, Flora, Florența, Garofița, Gențiana, Gherghina, Iasmina, Iris, Hortensia, Liliana, Malina, Micșunica, Narcisa, Panseluța, Romanița, Roza, Rozalia și Zambila.
În schimb, când vine vorba de bărbați, spre deosebire de femei, există mai puține nume care își elebrează onomastica în data de 28 aprilie 2024. Printre acestea se numără bărbații cu prenumele Codrin, Codruț, Crinu, Mălin, Ghiocel, Iasmin, Mugurel și Narcis.
Majoritatea numelor au semnificații speciale. Puțini cunosc cu adevărat ce povești se ascund în spatele prenumelor pe care le poartă. Iată ce simbolizează numele pe care le sărbătorim în Duminica Floriilor!
Fiecare sărbătoare vine cu rânduielile și cu datinile sale. Ei bine, așa se întâmplă și în Duminica Florilor, când trebuie să se respecte o listă întreagă de obiceiuri și obligații. Astfel, în mod normal, nu se muncește în această zi. Oamenii sunt invitați la rugăciune, odihnă și timp petrecut în compania familiei. Este de evitat în Duminica Floriilor și spălatul pe cap. Conform superstițiilor din bătrâni, cei care se spală pe cap în această zi au șanse bune să albească prematur. Totodată, nu este recomandat să se planteze flori sau alte plante, deoarece există credința populară că acestea nu vor da roade.
Mai mult decât atât, Duminica Floriilor este o zi a păcii și a reflecției, iar conflictele verbale trebuie să fie evitate.
Citește și: SĂRBĂTOAREA PE CARE O CELEBREAZĂ AZI TOȚI ROMÂNII. CE SEMNIFICAȚIE ARE PAȘTELE BLAJINILOR
FOTO: Shutterstock